8 przepisów na ciastolinę domowej roboty
Przełom jesieni i zimy to czas długich wieczorów spędzonych w domu w gronie najbliższych. To również czas pobytu w domu ze względu na infekcje lub nabranie odporności po chorobie. Rodzicom często brakuje pomysłu na to, jak spędzić czas z dzieckiem w sposób wartościowy, nie wydając pieniędzy na kolejne zabawki. Postanowiliśmy podpowiedzieć, co uwielbiają dzieci ze Żłobka Stefcio Lewcio i podać instrukcję do zajęć, które absorbują Maluszki na długo 😊
Dzieci uwielbiają naturalną ciastolinę
Ciastoliny, gniotki i wszelkiego rodzaju masy plastyczne to stały element zajęć sensorycznych w żłobku Stefcio Lewcio na Mokotowie i w Gocławiu. Dlaczego my – opiekunowie w Żłobku Stefcio Lewcio uwielbiamy domowe ciastoliny?
- stymulują propriocepcję („czucie głębokie”, czyli zmysł pozwalający na precyzyjne określenie położenia poszczególnych części ciała w przestrzeni; propriocepcja pozwala także na rozpoznawanie przemieszczania się własnych kończyn bez kontroli wzroku oraz dokładną ocenę tego, w jakiej pozycji one się znajdują)
- są zdrową i bezpieczną alternatywą dla kupnych mas
- niektóre są jadalne
- wywołują mnóstwo pozytywnych emocji
- zabawa nimi doskonale wpływa na rozwój mózgu
Nasze sprawdzone przepisy na różne ciastoliny, gniotki i masy
Domowe ciastoliny są tak łatwe w przygotowaniu, że z pewnością w każdym domu znajdą się składniki na przygotowanie choć jednej z proponowanych ciastolin.
1. Przepis na domową ciastolinę, ze składników, które każdy ma w domu:
-
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka soli
- 2 płaski łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki gorącej wody. Wodę możesz zabarwić barwnikiem spożywczym lub naturalnie: sok z buraków – kolor różowy, kurkuma – kolor żółty, sok ze szpinaku – kolor zielony.
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i gotowe!
2. Przepis na bananolinę – jadalną domową ciastolinę
-
- 2 rozgniecione widelcem banany
- 0,5 kg mąki ziemniaczanej
Składniki należy razem wymieszać. Dla uzyskania super koloru i zapachu można dodać kurkumę i olejek do ciasta.
3. Przepis na kaszolinę – jadalną ciastolinę
-
- Kasza manna
- Ciepła woda
- Opcjonalnie barwnik spożywczy
Do kaszy stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą!!!) wodę (z barwnikiem spożywczym ) i zagniatamy na jednolitą masę. Rób to stopniowo, jeśli dodasz za dużo wody, to nie wyjdzie. Masa nie powinna lepić się do rąk, dobrze gdy wyczuwamy w niej delikatną strukturę kaszy.
4. Przepis na marchewkolinę/dyniolinę – jadalną ciastolinę
-
- Ugotowana marchewka (kilka sztuk)/ugotowana dynia (ok. pół kg bez skórki, pestek i miąższu)
- Mąka/skrobia ziemniaczaną (0,5 -1 kg)
- Opcjonalnie: zapach do ciasta (np. pomarańczowy) lub np. szczypta cynamonu.
Obrane marchewki gotujemy (odlewamy wodę), blendujemy warzywa na jednolitą masę, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (używamy tyle mąki ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji). Ciastolina powinna być lekko wilgotna i nie przyklejać się do rąk. Jak dodamy za dużo mąki, to będzie się kruszyć. Możemy dodać zapach lub przyprawę do ciasta.
5. Przepis na szpinakolinę – domową zieloną ciastolinę
-
- szklanka mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- barwnik spożywczy/ my używamy sproszkowanych zielonych warzyw ze szpinakiem/ mix do koktajli (Rossman)
Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę – podany przepis jest na wersję glutkowatą. Jeśli chcemy mieć wersję ciastoliny należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk.
6. Przepis na najlepszą na świecie gotowaną ciastolinę
-
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki wodorowinianu potasu (cream of tartar)
- 1 szklanka i 2 łyżki soli
- 3-4 szklanki oleju kokosowego lub innego (zaczynamy z trzema łyżkami, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy kolejną)
- 3 szklanki gorącej wody
- Opcjonalnie barwnik spożywczy
Mąkę, wodorowinian potasu, sól, 3 łyżki oleju połącz w dużym garnku. Dodaj wodę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż ciasto uformuje się w miękką kulę. Włóż do woreczka i odczekaj, aż ostygnie. Ciastolinę można zabarwić barwnikami spożywczymi. Po skończonej zabawie można ją przechowywać w woreczku lub folii z minimalną ilością powietrza.
7. Przepis na ciastolinę z Thermomix’a #1
-
- 250 g wody
- 2 czubate łyżki oleju
- 5 g kwasku cytrynowego w proszku
- 100 g soli
- 200 g mąki pszennej typ 405
Do naczynia miksującego wlać wodę i olej i ustawić na 100/3 min./obr.3. Następnie dodać kwasek cytrynowy, sól i mąkę i wymieszać ok.15sek/obr.4
Ciasto wyjąć z naczynia i podzielić na kulki pożądanej wielkości i do każdej dodać inny barwnik, mogą to być barwniki spożywcze lub jeszcze lepsze, te które mamy w domu: np. kakao, kurkuma, barszcz czerwony z torebki itp.
Gdy dodamy barwnik, każdą kulkę należy włożyć do naczynia miksującego i ponownie wymieszać na 15sek/obr.4. Najlepiej zacząć od najjaśniejszego barwnika żeby nie trzeba było za każdym razem myć naczynia.
8. Przepis na ciastolinę z Thermomix’a #2
-
- 100 g mąki pszennej
- 50 g soli
- 10 g oleju rzepakowego
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 60 g wody z rozpuszczonym barwnikiem spożywczym
- kilka kropel aromatu do ciast (waniliowy, migdałowy lub pomarańczowy)
Do gorącej wody dajemy barwnik i mieszamy. W naczyniu Thermomix umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt twarde i kruche można dolać więcej wody o ok. 10 g i ponownie wyrobić ciasto.
Wszystkie ciastoliny można ugniatać, formować, wałkować, wycinać, wykrajać, ściskać, kroić, łączyć, rozłączać…. Można po nich nawet chodzić 😊
Żródła inspiracji:
https://ourbestbites.com/the-worlds-best-homemade-play-doh/
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy dla innych rodziców, udostępnij klikając tutaj: