8 przepisów na ciastolinę domowej roboty

Przełom jesieni i zimy to czas długich wieczorów spędzonych w domu w gronie najbliższych. To również czas pobytu w domu ze względu na infekcje lub nabranie odporności po chorobie. Rodzicom często brakuje pomysłu na to, jak spędzić czas z dzieckiem w sposób wartościowy, nie wydając pieniędzy na kolejne zabawki. Postanowiliśmy podpowiedzieć, co uwielbiają dzieci ze Żłobka Stefcio Lewcio i podać instrukcję do zajęć, które absorbują Maluszki na długo 😊

 

Dzieci uwielbiają naturalną ciastolinę

Ciastoliny, gniotki i wszelkiego rodzaju masy plastyczne to stały element zajęć sensorycznych w żłobku Stefcio Lewcio na Mokotowie i w Gocławiu. Dlaczego my – opiekunowie w Żłobku Stefcio Lewcio uwielbiamy domowe ciastoliny?

  • stymulują propriocepcję („czucie głębokie”, czyli zmysł pozwalający na precyzyjne określenie położenia poszczególnych części ciała w przestrzeni; propriocepcja pozwala także na rozpoznawanie przemieszczania się własnych kończyn bez kontroli wzroku oraz dokładną ocenę tego, w jakiej pozycji one się znajdują)
  • są zdrową i bezpieczną alternatywą dla kupnych mas
  • niektóre są jadalne
  • wywołują mnóstwo pozytywnych emocji
  • zabawa nimi doskonale wpływa na rozwój mózgu

 

Nasze sprawdzone przepisy na różne ciastoliny, gniotki i masy

Domowe ciastoliny są tak łatwe w przygotowaniu, że z pewnością w każdym domu znajdą się składniki na przygotowanie choć jednej z proponowanych ciastolin.

1. Przepis na domową ciastolinę, ze składników, które każdy ma w domu:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka soli
    • 2 płaski łyżki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1,5 szklanki gorącej wody. Wodę możesz zabarwić barwnikiem spożywczym lub naturalnie: sok z buraków – kolor różowy, kurkuma – kolor żółty, sok ze szpinaku – kolor zielony.

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i gotowe!

 

2. Przepis na bananolinę – jadalną domową ciastolinę
    • 2 rozgniecione widelcem banany
    • 0,5 kg mąki ziemniaczanej

Składniki należy razem wymieszać. Dla uzyskania super koloru i zapachu można dodać kurkumę i olejek do ciasta.

 

3. Przepis na kaszolinę – jadalną ciastolinę
    • Kasza manna
    • Ciepła woda
    • Opcjonalnie barwnik spożywczy

Do kaszy stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą!!!) wodę (z barwnikiem spożywczym ) i zagniatamy na jednolitą masę. Rób to stopniowo, jeśli dodasz za dużo wody, to nie wyjdzie. Masa nie powinna lepić się do rąk, dobrze gdy wyczuwamy w niej delikatną strukturę kaszy.

 

4. Przepis na marchewkolinę/dyniolinę – jadalną ciastolinę
    • Ugotowana marchewka (kilka sztuk)/ugotowana dynia (ok. pół kg bez skórki, pestek i miąższu)
    • Mąka/skrobia ziemniaczaną (0,5 -1 kg)
    • Opcjonalnie: zapach do ciasta (np. pomarańczowy) lub np. szczypta cynamonu.

Obrane marchewki gotujemy (odlewamy wodę), blendujemy warzywa na jednolitą masę, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (używamy tyle mąki ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji). Ciastolina powinna być lekko wilgotna i nie przyklejać się do rąk. Jak dodamy za dużo mąki, to będzie się kruszyć. Możemy dodać zapach lub przyprawę do ciasta.

 

5. Przepis na szpinakolinę – domową zieloną ciastolinę
    • szklanka mąki ziemniaczanej
    • szklanka mąki pszennej
    • 1/2 szklanki wody
    • 3/4 szklanki oleju
    • barwnik spożywczy/ my używamy sproszkowanych zielonych warzyw ze szpinakiem/ mix do koktajli (Rossman)

Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę – podany przepis jest na wersję glutkowatą. Jeśli chcemy mieć wersję ciastoliny należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk.

 

6. Przepis na najlepszą na świecie gotowaną ciastolinę
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki wodorowinianu potasu (cream of tartar)
    • 1 szklanka i 2 łyżki soli
    • 3-4 szklanki oleju kokosowego lub innego (zaczynamy z trzema łyżkami, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy kolejną)
    • 3 szklanki gorącej wody
    • Opcjonalnie barwnik spożywczy

Mąkę, wodorowinian potasu, sól, 3 łyżki oleju połącz w dużym garnku. Dodaj wodę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż ciasto uformuje się w miękką kulę. Włóż do woreczka i odczekaj, aż ostygnie. Ciastolinę można zabarwić barwnikami spożywczymi. Po skończonej zabawie można ją przechowywać w woreczku lub folii z minimalną ilością powietrza.

 

7. Przepis na ciastolinę z Thermomix’a #1
    • 250 g wody
    • 2 czubate łyżki oleju
    • 5 g kwasku cytrynowego w proszku
    • 100 g soli
    • 200 g mąki pszennej typ 405

Do naczynia miksującego wlać wodę i olej i ustawić na 100/3 min./obr.3. Następnie dodać kwasek cytrynowy, sól i mąkę i wymieszać ok.15sek/obr.4

Ciasto wyjąć z naczynia i podzielić na kulki pożądanej wielkości i do każdej dodać inny barwnik, mogą to być barwniki spożywcze lub jeszcze lepsze, te które mamy w domu: np. kakao, kurkuma, barszcz czerwony z torebki itp.

Gdy dodamy barwnik, każdą kulkę należy włożyć do naczynia miksującego i ponownie wymieszać na 15sek/obr.4. Najlepiej zacząć od najjaśniejszego barwnika żeby nie trzeba było za każdym razem myć naczynia.

 

8. Przepis na ciastolinę z Thermomix’a #2
    • 100 g mąki pszennej
    • 50 g soli
    • 10 g oleju rzepakowego
    • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
    • 60 g wody z rozpuszczonym barwnikiem spożywczym
    • kilka kropel aromatu do ciast (waniliowy, migdałowy lub pomarańczowy)

Do gorącej wody dajemy barwnik i mieszamy. W naczyniu Thermomix umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt twarde i kruche można dolać więcej wody o ok. 10 g i ponownie wyrobić ciasto.

 

Wszystkie ciastoliny można ugniatać, formować, wałkować, wycinać, wykrajać, ściskać, kroić, łączyć, rozłączać…. Można po nich nawet chodzić 😊

 

Żródła inspiracji:

www.thermoprzepisy.pl/

www.przepisownia.pl

www.charezinska.pl

https://ourbestbites.com/the-worlds-best-homemade-play-doh/

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy dla innych rodziców, udostępnij klikając tutaj: